The Tudor Finials

Part 1: Design and Planning

Since the late-seventeenth century the Tudor and Elizabethan ranges have been mostly forgotten, eclipsed by the creation of the Baroque Wing in 1689 they were left to crumble and put to utilitarian use as service wings. Their former grandeur was purposely hidden from sight behind garden walls and hedges and their grand rooms were put to new less grand uses such as kitchens, sculleries and servant rooms.

Though occupying an enviable south-facing garden position with views past the dovecote and through the ancient parkland up to Rook’s Castle hill, almost all of the older manor house had been relegated to service areas and languished, much unloved, for over 300 years until the current comprehensive restoration programme was begun.

The vision for the old manor is to bring it back to its Tudor glory days before the Baroque Wing was built and to compliment that new house through the strengths of the older one. Doing this entails repairs of all kinds but it is the exterior in particular that is currently enjoying the final stages of this new renaissance.

The roofscapes of Tudor manor houses were important areas where flourishes and decoration could be added to maximum effect, silhouetting rich architectural details which pointed to the sky in much the same way church buildings had been doing for hundreds of years. The roofscapes to the Tudor royal palaces of Nonsuch, Otford, Oatlands, Whitehall, Eltham, Placentia, Richmond and Hampton Court were all as spectacular as they were influential. Testament to the rarity of surviving Tudor roofscapes is that only the last one of these buildings still stands.  Like grand Tudor manors, each of these palaces had highly decorated silhouettes of chimneys, gables, battlements and finials. Halswell in that regard was no different, it survived but its roofscape suffered; its finials had been worn out by weather and had all completely fallen away, only the bases and stumps still remained.

These images were taken while the re-roofing was underway last year in preparation for the intellectual processes of deciding the most appropriate new finials and coming to agreement with Historic England.

Continue reading

The Dam at the Bath Stone Bridge

Part 1: Exploration and Archaeology

The team standing on the large concrete apron that sits in front of the bridge.

While much of the damaged and missing stone is being carved for the restoration of the bridge, the dam works have also been started so that the foundations and leaks are made good before the bridge structure itself is put back to its original glory.

Before work began the water level in the pond in front of the bridge did not rise to the level of the arches, where the water should flow out to create a waterfall behind. Instead it was seeping out and under the dam, potentially causing catastrophic damage to the foundations. Only during flood conditions did the water rise high enough, and then too high, creating dangers to the whole of the bridge structure itself. The concrete apron we were sure was added in the 1970’s when Mr Nataro owned the field and completed a lot of works which no doubt helped the landscape survive until the restorations could be taken up once more. What lay under this concrete apron was a mystery. Was the concrete covering an older similar in-fill that was necessary to create the dam and support the stone bridge? Or was it entirely constructed in the 1970’s and not part of the original engineering? Was it superfluous or necessary to keep the dam from crumbling and being washed down stream?

Diggers large and small put into action to understand the archaeology.

The only way to find out was to remove the broken and leaking concrete, both to locate the weaknesses and to restore the original form, if that proved possible. The condition of the above-ground bridge structure, though propped up and secured from both sides, was still highly delicate and the works needed to proceed with the greatest care to avoid unnecessary shocks and vibrations. Continue reading

Bath Stone Bridge: The Restoration

Part 1: Repairing The Stone

Since 2016 mason Mike Orchard has been carving new stone to replace the damaged or lost elements of this Halswell Park icon.

The restoration started with scaffolding to the bridge and removal of dangerous tree limbs before the winter could do any more damage to the structure. Each stone had to be numbered and mapped both on the working drawings and on the stones themselves, before dismantling the most precarious areas could begin.

IMG_20161021_115835

The Bath Stone Bridge in Mill Wood was created by Sir Charles Kemeys-Tynte (1710-1785) and probably Thomas Wright (1711-1786) as the show piece in the of their water garden vision.

The ashlar apse at the back of the central pediment had roots digging through the cracks and had been losing cut stone blocks into the water below for many years. Before Mike could evaluate the missing stone that needed to be remade a catalogue of all the stone found on site was needed so that the jigsaw could be understood. Salvaging stone lost in the silt was one of the first tasks.

Continue reading

Episode 1: Halswell Park

Episode 1: Halswell Park

The first instalment in the Halswell Park documentary series.

Through interviews with art and architecture historian Roy Bolton, conservation director Mark Lidster and project architect Claire Fear, we delve into the history and legacy of historic Halswell House, how it came into the hands of current owner Edward Strachan and his vision of restoring the manor to its former glory as a true British landmark.

DS

The Roof is Up!

A big thank you to everyone at Corbel Conservation Ltd. for their hard work and dedication in fixing up the roof, as well as everyone involved in the arduous process.

This is the first step of many in ensuring the restoration of Halswell House to its deserved status.

Today also marks this blog’s 2 year anniversary, for which we would like to thank our readers and all parties interested in this project.

unnamed-2unnamed-3unnamed-4unnamed-5unnamed-6unnamed

-RB

The Temple Bridge

Part of the Mill Wood Restoration Scheme

article image

Opposite the Temple of Harmony and sitting in a high position on the southern bank of Mill Wood’s final pond is a stone-faced bridge of three arches. Built between 1756 and 1771 when the northern most end of Mill Wood, along with the temple itself, were added to the earlier phase of the landscape, the bridge straddles the water below at a particularly interesting visual stop. Unlike many of the original room-like eighteenth-century spaces created within this landscape the bridge was intended to have clear sightlines in all four directions.

Standing on the bridge the four views include the Temple of Harmony to the west, the Rotunda to the east, the flow of the ponds to the north and to the south, noisily cascading over a mossy and rusticated rockery below, is the water that finally rests in a large still pond, these days with an island at its centre.

Continue reading

The Roadside Cascade

Restoration of the Mill Wood lakes outflow

RC opening image

The water that springs up in the cold bath at the south of Mill Wood flows through various lakes, over many waterfalls, through and under wonderful eighteenth-century bridges and leaves the wood at its southern end where it then flows beneath a man-made culvert and out into the fields opposite where it retakes its form as a natural stream.

This was the grand plan of Sir Charles Kemeys-Tynte (1710 -1785) and, almost certainly, his landscape designer the famous astronomer, mathematician, architect and landscape designer Thomas Wright (1711-1786), of whom a lot more will be written in these pages in due course.

1771 Estate map by William Day. The roadside cascade is on the southern side of the road that passes the northern end of Mill Wood, near to where the Temple of Harmony is marked on the left of this map.

1771 Estate map by William Day. The roadside cascade is on the southern side of the road that passes the northern end of Mill Wood, near to where the Temple of Harmony is marked on the left of this map.

Continue reading